HEPA filter

HEPA is een afkorting van High Efficiency Particulate Air. HEPA filters zijn specifieke luchtfilters die tot 99,999995% van alle stofdeeltjes groter dan 0,3 micrometer (µm) tegenhouden, afhankelijk van het specifieke filtertype. De E10 en H13 filters die door AERIS zijn toegepast hebben een rendement tot  99,99% bij deeltjes met een grootte van 0,2 – 0,3 µm.

De eerste modellen van het HEPA filter zijn ontworpen in 1940 voor het Manhattan Project (de eerste kernbommen), om het verspreiden van radioactieve verontreinigingen via de lucht te voorkomen. Nu hopen we dat het nooit meer zo ver komt, maar nucleaire rampen zoals die bij Chernobyl en de recente ramp in Fukushima zijn wel degelijk denkbaar. Na Chernobyl mocht vee in Nederland niet grazen en werden oogsten afgekeurd en vernietigd. Het is 
een geruststellende gedachte dat uw kinderen en uzelf bij een volgende ramp achter een HEPA filter slapen. Behalve nucleaire stofdeeltjes houden HEPA Filters ook deeltjes en organismen tegen die groter zijn dan 0,1µm.